Ta betalt och var stolt – våga tjäna pengar på din passion?

 


”Jag heter Anne Morenius, har varit i den här branschen i 23 år och älskar mitt jobb”.

Så brukar jag presentera mig första gången jag möter nya elever som ska utbilda sig i den bransch som varit min så länge. Framför mig sitter tjejer med olika bakgrund, erfarenheter och förväntningar och som alla har det gemensamt att de vill bli en del av min värld. De flesta har sökt till utbildningen för att de är trötta på sina gamla jobb, vill jobba med friskvård och är intresserade av hälsa och att hjälpa andra.

 

Under utbildningens första dagar pratar vi mycket och hur det är att arbeta i ett yrke där bemötande, lyhördhet, hygien, handlag och kunskap är centrala. Vi pratar om hälsa, ingredienser i produkter och ergonomi. Alla är entusiastiska och längtar efter att få praktisera vad de lärt sig, att få ta hand om och pyssla om. Tänk att få tända ljus, ha någon härlig doft i en aromalampa och bara stänga in sig och fokusera på att ge allt till en person.

Ganska tidigt börjar vi också prata om företagande och lönsamhet och våra elever får en hemläxa där de ska göra en enkel budget. Flera av eleverna vill starta eget så uppgiften är att belysa en enskild företagare utan anställda.  Budgeten ska visa på kostnader och intäkter och även hur eleven ska kunna ta ut en lön som hon kan leva på. Många blir förvånade när de förstår hur mycket kostnader det blir trots att det bara är en enkel verksamhet.

Det är nu det börjar bli knepigt. Vad hände med kallet att ta hand om andra? Jag vill ju bara att det ska vara så där mysigt, lugnt och rofyllt hela tiden. Måste jag sätta tidsbegränsningar hur lång tid jag ska ha mellan varje behandling och kan inte alla behandlingar vara lite extra långa? Ska jag rekommendera och sälja produkter också? Tänk om min gäst tycker att jag ”prackar på”.  

  


Terapeuter inom spa- och hälsobranschen har mycket gemensamt med andra hantverksyrken; det är lätt att byta tjänster och gentjänster. ”- Om du kommer hem till mig och tapetserar så kan jag massera dig”. ”- Kan inte du klippa min lugg så får du en flaska vin?” – ”Jag skulle behöva hjälp med kranen som droppar i mitt badrum. Om du fixar det så kan jag ge dig en pedikyr”.

Vad är det som är så hemskt med att byta lite tjänster kanske någon tänker. Vilken moralist! Byteshandel har ju människor gjort i alla tider. Ja visst är det så. Men nu handlar det om lönsamhet och att våga tjäna pengar. Den där vinflaskan är svår att omsätta i din verksamhet; hur mycket du än tycker om ett gott Rioja.

Vi är många kvinnor som arbetar som terapeuter och instruktörer inom spa, skönhet, friskvård, träning och hälsa. Vi brinner för våra yrken och älskar att göra människor nöjda, glada, friskare och starkare men när det kommer till att ta betalt så blir vi helt vilsna. ”Tänk om det är för dyrt”? ”Tänk om jag tar så mycket betalt att ingen vill anlita mig”. ”Det är nog bäst att jag ger rabatter så att jag är så billig att alla har råd”

Som i alla branscher så har vi självklart en spännvidd när det gäller priserna på våra varor och tjänster men vi måste vara stolta över det vi gör och kan och sätta ett värde på det.

Så hallå alla massörer, hud- och spaterapeuter, frisörer, fitness- och yogainstruktörer, coacher m.fl!! Lyft blicken och titta på andra branscher. Hur kommer det sig att vi kan sitta på en middag och bli tillfrågade om att ”bara massera lite i nacken” på en bordsgranne vi kanske aldrig träffat tidigare. Och hur svarar du då? Skulle en läkare på samma middag få uppmaningen att ta en titt i örat på någon som misstänker en vaxpropp? Ja, kanske är det så men mest troligt inte. Däremot får nog frisören räkna med att få ge en gratis konsultation om vilken frisyr och/eller färg som passar bäst.

 


Att älska sitt jobb är en styrka. Kunskap, hängivenhet, värme och engagemang är viktiga ingredienser i vår bransch och i många andra. Jag har jobbat med service och bemötande i hela mitt vuxna liv och tycker att det är något av det finaste som finns att hjälpa en annan människa. Det gör mig stolt och glad och massor med energi tillbaka.

Och du! Ensam är INTE starkast! Våga nätverka och ventilera dina svårigheter, dela med dig av dina erfarenheter och du kommer bli förvånad över hur många som delar de frågor och funderingar du har!

Ha de gott!

Anne Morenius

 


Anne Morenius är ägare och ansvarig för Scandinavian Academy for Spa and Beauty som erbjuder utbildningar inom spa, skönhet och hälsa. Utbildningarna sker delvis på distans med träffar i Åre, på Öland och Mallorca och är granskade och godkända av ITEC, en av världens modernaste examinationer för terapeuter samt Kroppsterapeuternas Yrkesförbund. Anne arbetar även som konsult av 100 % naturliga och ekologiska hudvårdsprodukter för svenska MARIA ÅKERBERG på Mallorca samt är ägare till Åre Relax & Spa. Anne bor största delen av året på Mallorca

 

  • Träffar: 528

KONTAKT

Siv Thuresdotter
Quality Business Network

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 
+46 0702 91 96 48